Erfgoed

De beheerder van deze site is niet verantwoordelijk voor de kwaliteit en de inhoud van het aanbod (zie disclaimer).

De Hondsrug UNESCO Global Geopark

Leo Bouwmeester

Postadres

Hoofdstraat 50 7875 AD Exloo De Hondsrug UNESCO Global Geopark

Locatie

In een klaslokaal van uw school

Telefoon

0599-725009

Mobiel

0610123941

Website

https://www.dehondsrug.nl/

Website

l.bouwmeester@dehondsrug.nl

Discipline

Aanbod

Een les over het Hondsruggebied en haar unieke verhaal. De leerlingen ontdekken welke invloed de ijstijden hebben gehad op het landschap rondom Emmen.

Onderwijs type
  • PO
Lesvorm

Groep

Soort activiteit

workshop

Lesduur

2,5 tot 3 uur uur

Opleiding(en)

Doelgroep

bovenbouw

Frequentie activiteit

Eenmaal

Kosten

Gratis

Ontdek de ijstijden!

In samenwerking met IVN is deze workshop over de ijstijden ontwikkelt. De kracht van het Hondsruggebied is de unieke driedeling: 1.) De ruggen en dalen door ijs gevormd, 2.) een veelheid aan archeologische schatten en 3.) het cultuurlandschap die in de loop van duizenden jaren door mensenhanden gevormd is.

De les start met een korte presentatie over de ijstijden en de invloed op het landschap. Maar ook: Wat is eigenlijk een Geopark en waarom de UNESCO status? Wat is zo bijzonder en uniek aan Emmen en haar omgeving? Als die vragen beantwoordt zijn, dan komt het belangrijkste onderdeel…  de leerlingen gaan zelf aan de slag!

In verschillende groepjes gaan ze aan de slag met allerlei proefjes. Door middel van een aantal experimenten komen zij achter de kracht van het ijs, water en de wind. Ook kan er gekeken worden naar het landschap van 10.000 jaar geleden middels een VR-bril. En net als onze de hunebedbouwers bouwen zij een hunebed en maken zij een trechterbeker van klei. Hoe maakte men vroeger een Hunebed of hun trechterbeker?

Kortom, een uitdagende workshop waarbij ze ondervinden hoe het landschap van De Hondsrug UNESCO Global Geopark in de loop der jaren is gevormd en door de mens is gebruikt. Een landschap dat van alle tijden is.